Burundi Masha v zrnju, 200 g
Burundi je bil dolgo časa spregledan v primerjavi s sosednjimi vzhodnoafriškimi velesilami za proizvodnjo posebne kave. Vendar je sezona v Burundiju za nas eden od vrhuncev letnega koledarja kave. Kavo v tej državi skoraj v celoti pridelujejo mali kmetje, pri čemer je večina te male pridelave izjemne kakovosti. Burundi se s svojimi izjemno sladkimi, čistimi in pogosto cvetličnimi kavami vsako leto vse bolj uveljavlja na zemljevidu specialne kave.
Opis
Pražarna kave Masha ima enako ime kot hrib, na katerem stoji. Podgorje je pravzaprav bolj znano po govedu kot po kavi. Ime Masha izhaja iz kirundijske besede “amasho”, ki pomeni “črede goveda”. Ta hrib je križišče za številne črede v regiji. Številni lokalni pastirji se med seboj pozdravljajo z edinstvenim izrazom, ki se uporablja samo v tej regiji. Pravijo, gira amasho”, kar pomeni “lastnik krav”.
Postaja Maša je bila zgrajena leta 1989. Večina kmetov, ki dobavljajo češnje, se preživlja sama. Kmetje križajo svoja drevesa s prehranskimi in drugimi denarnimi pridelki, da bi nahranili in podprli svoje družine;
V sezoni obiranja je vsa kava selektivno ročno obrana. Večina družin ima le 200 do 250 dreves, obiranje pa skoraj v celoti opravi družina;
Zagotavljanje kakovosti se začne takoj, ko kmetje dostavijo svoje češnje. Češnje se predelajo mokro pod stalnim nadzorom. Vse postopke puljenja, fermentacije, pranja, razvrščanja v kanalih in končnega namakanja skrbno spremljamo. Vse češnje se najprej splavi v majhnih vedrih za preverjanje kakovosti. Po splavi se kakovostnejše češnje ponovno ročno sortirajo, da se odstranijo vse poškodovane, premalo zrele in prezrele češnje;
Po sortiranju je češnja v 6 urah po dostavi pulpirana Stroj lahko predela do 3 tone češnje na uro. Med pulpiranjem se češnje ločijo na visoko in nizko kakovost glede na gostoto na tridiskovnem pulperju Mackinon opremljenem z dodatnim ločevalnim diskom. Kava se suho fermentira do 12 ur, nato pa se spere v čisti vodi in namoči za 12 do 24 ur.
Pergament se nato namoči za dodatnih 12 do 18 ur, nato pa se 2 do 3 tedne suši na dvignjenih gredah. Postaja Masha ima približno 170 sušilnih postelj in lahko na leto obdela do 750 milijonov ton.
Dodatne podrobnosti
Teža | 200 g |
---|---|
Kmetija | Kii |
Poreklo | Kenija |
Višina | 1300-1900 |
Sorta | SL28, SL34 |
Procesiranje | Mokro |
Regija | Okrožje Kirinyaga East, oddelek Gichugu |
Okušalne note | ????, ????, ???? |
Neto teža | 200g |