🚚 Gratis dostava v Sloveniji ob nakupu 2 ali več vrečk kave z uporabo kode FREE na blagajni. 🚚

Kolombija Finca La Don Juan Geisha 200g

Češnje se pobirajo selektivno in predelujejo se le zrele, rdeče češnje. Češnje splavijo, da odstranijo morebitne podrgnine, in jih zmeljejo. Kavo dajo v plastične rezervoarje, da fermentira, in ji dodajo mosto, kultiviran sok iz pulpirane kave, bogat z naravnimi kvasovkami in kvasovkami Saccharomyces. Kava fermentira 72 ur, nato pa se spere v čisti vodi. Pergament se odpelje v sušilnico, kjer ga med sušenjem skrbno nadzorujejo in pogosto obračajo. Pergament se suši 20 do 30 dni.

Ta izdelek trenutno ni na zalogi in ni na voljo.

Opis

Geisha (znana tudi kot Gesha) je znana po svoji izjemni kakovosti skodelic, zlasti če se goji na visokih nadmorskih višinah. Sorta izvira iz etiopskih landrace kav in je bila zbrana v etiopskih kavnih gozdovih v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Ime naj bi izhajalo iz etiopskega gozda Gori Gesha.

Obstaja nekaj zmede z več genetsko različnimi sortami, ki so bile vse poimenovane Geisha, vendar je najbolj znana panamska sorta. Sorta je bila leta 1953 pripeljana na raziskovalno postajo Lyamungu v Tanzaniji in od tam v Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza (CATIE) v Srednji Ameriki. V CATIE je bila sorta vpisana kot T2722. CATIE je sorto T2722 v šestdesetih letih prejšnjega stoletja razširil po Panami zaradi njene odpornosti na kavno listno rjo (CLR), vendar zaradi krhkih vej ni bila široko zasajena.

Panama Geisha je dosegla svojo sodobno slavo leta 2005, ko je sorta Geisha zmagala na tekmovanju “Best of Panama” in podrla sodobne rekorde po ceni več kot 20 USD za kilogram. Analiza DNK je pokazala, da je Panama Geisha, ki izhaja iz sorte T2722, različna in enotna. Danes je Geisha znana po nežnih cvetlicah, jasminu in koščičastem sadju.

Češnje se pobirajo selektivno in predelujejo se le zrele, rdeče češnje. Češnje splavijo, da odstranijo morebitne podrgnine, in jih zmeljejo. Kavo dajo v plastične rezervoarje, da fermentira, in ji dodajo mosto, kultiviran sok iz pulpirane kave, bogat z naravnimi kvasovkami in kvasovkami Saccharomyces. Kava fermentira 72 ur, nato pa se spere v čisti vodi. Pergament se odpelje v sušilnico, kjer ga med sušenjem skrbno nadzorujejo in pogosto obračajo. Pergament se suši 20 do 30 dni.

Dodatne informacije

Teža200 g
Poreklo

Kolombija

Kmetija

Finca La Villa de Don Juan

Višina

1820m

Sorta

Geisha

Procesiranje

Mokro, inokulirane kvasovke

Regija

Huilla, Isnos

Okušalne note

vrtnica, limonina trava, bergamotka, belo grozdje

Neto teža

200g