🚚 Gratis dostava v Sloveniji ob nakupu 2 ali več vrečk kave z uporabo kode FREE na blagajni. 🚚

Kafetjera: recept za popolno kavo v kafetieri

Kako pripraviš kavo v kafetjeri?

Greš do umivalnika in naliješ vodo v spodnjo posodo. Filter napolniš s sveže-mleto kavo in pok na štedilnik, kajne?

No, kava bo sigurno pritekla ven.

Ampak ali bo zares dobra?

Pravilen postopek priprave

Recept za popolno kavo iz kafetiere:

  1. Segrejemo kuhalno ploščo,
  2. v spodnjo posodo kateriere natočimo vročo vodo,
  3. v filter natresemo sveže-mleto kavo,
  4. kafetjero zapremo in jo postavimo na ogreto kuhalno ploščo, medtem imamo odprt pokrov,
  5. ko opazimo prve kapljice kave, kuhalno ploščo ugasnemo (v primeru plinskega štedilnika zmanjšamo na minimum),
  6. pozorno opazujemo pritekanje kave in kafetjero takoj, ko opazimo (in slišimo) špricanje kave, ohladimo pod hladno vodo,
  7. kavo čimprej prelijemo v skodelico.

Zgornji recept se ti bo lahko zdel “too much”.

Veliko korakov se zdi pretiranih in nepotrebnih.

Zakaj bi, na primer, grel vodo posebej in jo nato vročo zlival v kafetjero? Čemu naj bi hladil kafetiero ob koncu priprave? Zakaj moram predhodno ogreti štedilnik?

Vsa ta vprašanja so na mestu.

A namesto da iščeš odgovor v tem članku, probaj. Dovoli si preizkusiti gornji recept vsaj enkrat.

Obljubim, da bo razlika v skodelici očitna.

Za bolj tehnične bralce je spodaj nekaj dodatnih informacij s katerimi lahko recept še nekoliko izboljšamo. Predvsem takrat, ko za pripravo uporabljaš svetlo-praženo kavo.

Konstante

Pri pripravi kave v kafetjeri so konstante koraki v receptu, ki se ne spreminjajo. Te so:

  • Vroča voda v spodnji posodi,
  • zvrhan filter kave in
  • hlajenje kafetiere pod tekočo vodo, ko opazimo (in slišimo) prvo špricanje kave.

Spremenljivke

Te se bodo spreminjale predvsem glede na kavo (zrnje in praženje) ki jo želimo skuhati.

Kafetiera, za razliko od na primer V60, ni povsem predvidljiva (predvsem, ker ne moremo natančno nadzirati temperature). Zato bomo do najboljšega recepta prišli skozi čas, s stalnim preizkušanjem.

Količina vode

V grobem je kafetiera narejena tako, da spodnja posoda naprave zadrži približno 10-krat toliko vode, kot je teža kave mlete kave v filtru.

To se bo seveda razlikovalo glede na mletje in gostoto samega kavnega zrna.

Čez palec velja, da bolj svetlo-pražena kava potrebuje nekoliko več vode za ekstrakcijo kot bolj temno-pražena kava.

Mletje

Mletje naj bo srednje fino, nekje med mletjem za filter kavo in mletjem za espresso.

V primeru, ko je po končanem kuhanju v posodi premajhna količina napitka, naslednjič preizkusimo z bolj grobo-mleto kavo.

Temperatura

Temperaturo v kafetjeri zelo težko natančno kontroliramo.

Vseeno velja, da če kava začne hitro špricati, je sila grenka ali vroča, temperaturo kuhalnika pri naslednjem kuhanju nekoliko zmanjšamo.

Video

Vse podrobnosti o pripravi si lahko ogledaš v spodnjem videu.

Vir: James Hoffmann

Svetujem, da se poigraš tudi z različnimi profili praženja. Bolj svetle kave se bodo namreč “obnašale” zelo drugače in bile mnogo bolj kisle kot klasične, temnejše kave.