🚚 Gratis dostava v Sloveniji ob nakupu 2 ali več vrečk kave z uporabo kode FREE na blagajni. 🚚

Turška kava: recept za popolno turško kavo

Kakšna je “prava” turška kava? Različic turške kave je toliko kot je gospodinj. Vsaka ima svoj recept.

“Kavo vmešam v mrzlo vodo” pravijo. Ali “najprej zavreš vodo, potem vmešaš kavo in na koncu postaviš posodo nazaj na ogenj”.

In imajo prav. Ni enega samega recepta, ki bi ustrezal vsem. Vseeno obstaja način priprave turške kave, ki iz kave potegne kar najboljše okuse in arome.

Za pripravo kave bomo potrebovali tehtnico s časomerom. Za merjenje časa lahko uporabimo tudi mobilni telefon.

Razmerje je 1:10

Nepisano pravilo je, da bomo najboljšo turško kavo pripravili v razmerju 1:10 (deset gramov vode za vsak gram kave).

Sestavine:

  • 10 g mlete kave
  • 100 ml vode

Za pripravo ene kave bomo uporabili 10 gramov sveže-mlete kave in 100 g vode. Potrebovali bomo tudi džezvo, najbolje originalno bakreno, lahko pa tudi emajlirano ali železno.

Turška kava: postopek priprave

Za začetek stehtamo 10 gramov kavnih zrn. Če zrnje meljemo sami, jih zmeljemo v kar se da droben prah. V nasprotnem primeru kave ne meljemo dodatno.

Džezvo postavimo na tehtnico, vanjo dodamo kavo in tehtnico pripravimo za tehtanje. V džezvo vlijemo ustrezno količino vroče vode, lahko kar najbolj tople iz pipe, in vsebino nekajkrat pomešamo.

Nasvet: Za najboljši okus kave uporabimo filtrirano ali ustekleničeno vodo. Voda iz pipe lahko pusti neželen okus v kavi.

Džezvo nato prestavimo na štedilnik, prižgemo gretje na najvišji stopnji in zaženemo štoparico.

Po minuti se vsebina džezve še ne bo penila in dvigovala. Ogenj takrat zmanjšamo na polovično moč, da upočasnimo proces ekstrakcije.

V naslednji minuti, med 60. in približno 120. sekundo, budno spremljamo kavo. Na površini tekočine se bo namreč pričela tvoriti pena, hkrati se bo ta dvigovala proti robu posode.

Ko se vsebina džezve prične dvigovati, kavo brž odstavimo z ognja.

Kavo nato počasi prelijemo v skodelico pri čemer smo pozorni, da v skodelico pretočimo tudi nastalo peno.

Pred uživanjem počakamo nekaj minut, da se delci kave posedejo na dno in da pridejo do izraza pravi okusi.

Celotni proces priprave si lahko ogledate tudi v spodnjem videu:

Vir: European Coffee Trip