🚚 Gratis dostava v Sloveniji ob nakupu 2 ali več vrečk kave z uporabo kode FREE na blagajni. 🚚

12 najboljših ponudnikov kave v zrnju v Sloveniji

Na spletu se iz dneva v dan pojavljajo novi ponudniki pražene kave. Večina ponudnikov se hvali z nalepko “sveže-pražena kava”. A kaj to sploh pomeni? Je “sveže” sopomenka za “dobro”?

V poplavi ponudbe se vedno težje odločamo za nakup nečesa nepoznanega. V ta namen smo za vas pripravili seznam desetih ponudnikov pražene kave v Sloveniji. Seznam je omejen na ponudnike, ki kavo pražijo sami in omogočajo nakup prek spleta.

Mala Pražarna

Vir: Mala Pražarna

Mala Pražarna se nahaja na Krakovskem nasipu v Ljubljani. Pražarna ponuja pester nabor “single origin” kav z različnih koncev sveta.

V njihovi pražarni lahko spoznate proces praženja kave, poizkusite razne kavne napitke, na primer “cold brew” in nakupite kavo in pripomočke za njeno pripravo.

spletna stran

banibeans

Vir: banibeans

“Ker je praženje verjetno celo najbolj pomemben del pri pridelavi kave”, pravi Luka, “praženju posvečam res veliko pozornosti.”

Sam pravi, da prisega na svetlo praženje, saj s tem v kavnih češnjah ostanejo unikatni okusi, ki so prisotni v vsaki kavni češnji.

Lukove kave bodo navdušile predvsem ljubitelje bolj sadnih filter kav.

spletna stran

Črno Zrno

Vir: Črno Zrno

Kot nam pove že sam slogan, “vrhunska kolumbijska kava”, nam Črno Zrno ponuja “specialty” kave iz različnih regij Kolumbije.

Gre za “single origin” kave, kave z geografskim poreklom, kar pomeni, da se na njihovi aromi in okusu odraža okolje, v katerem je kava zrasla.

Kave nakupujejo neposredno pri majhnih pridelovalcih s katerimi imajo spletene tudi trdne osebne odnose.

Njihovo kavo lahko preizkusite na Gornjem trgu v Ljubljani.

spletna stran

HI KO FI

Vir: HI KO FI

Mariborska pražarna nudi sezonske “single origin” kave. Iščejo samo sezonske kave z znanim poreklom.

V ponudbo včasih vključijo tudi cascaro, kavno rožo in kraljico kave Gesho. V ponudbi zasledimo tudi druge kavne posebnosti kot so posebne fermentacije ali varietali.

Njihove kave lahko poizkusite in osebno nakupite tudi na Tyršrevi ulici 13 v Mariboru.

spletna stran

STOW

Vir: Kavarna STOW

Svoje kave pražijo v Kamniku. Pražarna STOW je znana po svoji konsistenci praženja in ponudbo posebnih kav, katerih ne boste zasledili nikjer drugje.

Njihove kave lahko preizkusite v kavarni STOW v Mestnem muzeju v Ljubljani.

spletna stran

Tovarna kave Maribor

Vir: Tovarna kave Maribor

So majhna pražarna iz Maribora, z veliko željo po dvigu kulture pitje kave pri nas. Ponujajo skrbno izbrano kavo, katero označujemo s pojmom »specialty coffee«.

Gre za najkakovostnejša zrna, ki so v vseh pogledih sveža in posledično veliko bolj bogata in aromatična od kave, katere ste morda navajeni iz vsakodnevne ponudbe na trgu.

spletna stran

Kolektiv 22

Vir: Kolektiv 22

“Cilj pražarne je nuditi izvrstno kavo z lokalno tradicijo. 22 je letnica rojstva naše stare mame”, opisujejo pri Kolektiv 22, “ki je odraščala v vasici pod Julijskimi Alpami blizu meje z Italijo. Tam so v Trstu skrivaj kupovali kavo in jo švercali za maslo.”

spletna stran

BUNA

Vir: BUNA

Leta 2014 je v Ljubljani začela delovati Zadruga BUNA. Njeni trije ustanovitelji so si zadali nalogo, da pivcem kave ta napitek predstavijo celostno.

Kave v svoji ponudbi naročajo prek sistema pravične trgovine, v zadnjih letih pa tudi neposredno od pridelovalcev samih. Na ta način zagotavljajo nadzor nad kakovostjo izdelka vse od kavovca do končnega napitka v kavarni.

Njihovo kavo lahko poizkusite na Krekovem trgu v Ljubljani.

spletna stran

Nanni

Vir: Nanni

Pri Nanni že 30 let iščejo in pražimo najboljša kavna zrna s celega sveta. Pripravljajo vrhunske espresso kavne mešanice ter kavne specialitete s posameznih koncev sveta.

Pohvalijo se lahko s popolnoma avtomatiziran proizvodnim procesom, ki je ključen pri zagotavljanju konstantne kakovosti praženja in mešanja kav.

spletna stran

Escobar

Vir: Escobar

Za vsako kavo pražar Omar izbere profil praženja, ki ga nato ponavlja znova in znova. Vendar praženje nikoli ni postopek, ki ga lahko brezglavo ponovi.

Profil praženja je odvisen od porekla in načina procesiranja kav. Ne obstaja univerzalna formula, zato je treba praženje vzorcev večkrat ponoviti, da lahko pražar določi optimalni profil praženja.

spletna stran

Mariposa Specialty Coffee Roasters

Vir: Mariposa Coffee Roaster

“Najina želja”, pravita Marina in Klemen, “je, da ljudem pokaževa kavo na višjem nivoju uživanja. Za Mariposa Coffee Roasters je kava veliko več, kot grenkoba in okus po premočnem praženju.”

spletna stran

Rjavi Tukan

Vir: Rjavi Tukan

Novinec na tržišču, Rjavi Tukan, ponuja brazilsko “specialty” kavo. Med drugim imajo v ponudbi tudi kavo z lastne kmetije v regiji Cerrado Mineiro.

spletna stran